Vecka 20 ( 19+6)

Nu är bebisen ungefär 16,5 cm lång från hjässa till rumpa och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

fetal development at 20 weeksOm du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst.

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter. Läs vår guide till bra kost för att få grepp om vad du behöver mest.


JAG:
Jag kan ju säga att nu börjar de hända saker :D
Kände igår sparkar och har gjort det idag med! Fast idag var de mest bara en lite puff :)
De som förändrats mest de senaste veckorna är väl att jag blivit större, fått mer finnar (USCH) och fått mer och mer ont i ryggen. Imorn har jag gått 20 hela veckor så då går jag redan in i vecka 21! kan ni tänka er hur snabbt de har gått. Men de är ju bara bra. Jag har också haft lite konstiga drömmar, t ex mardrömmar och drömmar om min bebis :) Bra dröm hade jag inatt då jag drömde att jag klädde på min lilla plutt overallen som vi köpt åt h*n.
Vi är fortfarande överens om att inte ta reda på könet och de ska bli så spännande när h*n kommer ut så vi får se vad de är för kön...

Jag räknar dagarna och de blir färre och färre :D Snart är de vår! Okej vintern kan få komma först men den får gärna försvinna snabbt. Det enda jag inte ser fram emot nu är väl januari månad. Jag har ALDRIG gillat den månaden, den går alltid så segt och är rädd att de kommer gå segt då också. Blä för januari.
Yippie för april! Ska lägga in en bild på magen nån dag med så ni får ser hur mkt den växer.
Den växer som ogräs känns de som, men dock har jag stått på samma vikt nu i 2 veckor, peppar peppar!
Tänk om man slapp gå upp mer än 10 kilo under hela graviditeten! de skulle ju va så skööönt! Mamma min som bara gick upp 9 kilo lyllost! Men de gör inte så mkt, dock så jobbigt att gå ner allt sen men de lovar jag att jag kommer göra! Vartenda hekto ska bort!

Nä nu ska jag dra vidare till tv-apparaten igen xD
Ciao ha en bra fredag <3

Kommentarer
Postat av: yohanna

ja har redan gått upp 4 kilo, gick ju ner i början men har gått upp dom nu... men sen ska allt bort, d blir hårdträning!

när i april är det ni ska ha?

kram

2009-11-27 @ 23:09:12
URL: http://yohannasvarld.blogg.se/
Postat av: Philippa - bebis i december

jag skulle gissa på att januari kommer flyga bort för dig, likaså februari. mars kommer däremot vara en seeeeeeg månad (november är fullspäckad med städ, pyssel och födelsedagar för mig men segare månad har jag aldrig upplevt. nu är sista transportsträckan snart avklarad men varje dag är som 10)

2009-11-28 @ 10:29:00
URL: http://phlippans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0